Articole      Teste de dezvoltare      Convorbiri on-line      Carti
  Stiri      Protectia copilului      Acces membri      Forum
Mihaela Roco
Creativitate si inteligenta emotionala

"Doi copii se aflau la un muzeu unde erau expuse mumii. Unul dintre ei il intreaba pe celalalt ce ar putea reprezenta inscrisu...
Manfred Dopfner, Stephanie Schurmann, Gerd Lehmkuhl
Copilul hiperactiv si incapatanat - Ghid de interventie pentru copiii cu tulburari hieprchinetice si opozitionale

Cartea se adreseaza, asa cum precizeaza si autorii, atat parintilor, educatorilor cat si medicilor si psihologilor. Insa, volumul...
Proverb japonez: "Spiritul copilului de la trei ani dureaza o suta de ani."

A gasi timp pentru a fi un parinte bun

A fi un parinte bun nu este o reteta. A fi un parinte bun inseamna sa-ti pese de ceea ce poti face pentru copilul caruia i-ai dat viata. Asa cum zice si proverbul intelepciunii japoneze, viitorul copilului sta ascuns in primii trei ani de viata; ceea ce invata in aceasta perioada este esential pentru viitorul sau. Tot ceea ce un copil experimenteaza ca nou-nascut ii afecteaza inteligenta. Daca un copil invata obiceiuri utile atunci cand este mic, acestea ii vor folosi toata viata.

Parintii "uita" (pierd din vedere), uneori, cateva lucruri importante pentru copilul mic. De aceea, nu ar fi rau sa vorbim despre unele dintre ele. Parintii au puterea sa creasca sau sa limiteze, prin tot ceea ce fac, potentialul unui copil. Asa ca luati aminte:

1. Este important ca bebelusul sa aiba un program bine stabilit (ore regulate de masa, de culcare, de sculare, de citi povesti, de joc etc.). Dezvoltarea lui armonioasa depinde de aceasta rutina bine respectata.

2. Cand un copil nu se poate misca, el invata "Eu nu pot!", iar cand se poate misca liber, el invata "Eu pot!", asa ca nu lasati nici macar hainele sa impiedice dezvoltarea copilului dvs.

3. In primii trei ani de viata, pentru copil este important ca tatal sa-l ajute sa devina independent, sa se detaseze treptat de mama si sa dobandeasca deprinderile de baza in relationarea cu ceilalti.

4. E bine pentru copil sa vada adultii actionand cu un scop si cu hotarare. Asa se va comporta si el, cu incredere si mereu avand un obiectiv clar.

5. Vorbiti copilului - el aude inainte de a intelege. Un copil raspunde la sunete; el invata sa cante si sa repete ritmuri dupa ce mai intai le aude. Deci, este esential, sa-i vorbiti mult copilului (corect, nu stalcind cuvintele!) si sa-i cantati. Fiti mereu atenti la ceea ce incearca sa va spuna cand incepe sa pronunte primele cuvinte, deoarece copiii mici exprima o secventa de idei in cuvinte putine.

6. Jocul dezvolta imaginatia si spiritul creativ al copilului. Si nu numai atat... Nu exista functie sau proces psihic care sa nu fie stimulat(a) in cursul jocului. Copiii trebuie sa joace cat mai multe jocuri si cat mai diferite! Atentie insa! Jocurile mecanice nu sunt cele mai indicate (limiteaza initiativa si blocheaza creativitatea). E mai buna o papusa de carpa!

Parintii trebuie sa vina mereu in intampinarea nevoilor de dezvoltare ale copilului, trebuie sa-i permita copilului sa ceara ceea ce are nevoie pentru ca acesta sa capete incredere in el insusi, in oameni si in viata.

Joi, 1- Ianuarie 2004
Cristina Dragulin, psiholog Cand parintii lipsesc
 Arta de a trai
 Are 6 ani si inca nu-si poate concentra atentia?
 A gasi timp pentru a fi un parinte bun
 De ce nu face copilul meu cum ii spun?
 Vorbim mult despre copil, dar copilului nu-i vorbim


+ Arta de a trai

+ De ce nu face copilul meu cum ii spun?

+ Are 6 ani si inca nu-si poate concentra atentia?

+ Vorbim mult despre copil, dar copilului nu-i vorbim

Este strict interzisa copierea materialelor aflate pe acest site si reproducerea lor sub orice forma
fara acordul scris al autorilor sau al Catharsis Media. Si suntem foarte hotarati asupra acestui aspect!
© Catharsis Media 2004


    Catharsis Media 2004