Articole      Teste de dezvoltare      Convorbiri on-line      Carti
  Stiri      Protectia copilului      Acces membri      Forum
Mihaela Roco
Creativitate si inteligenta emotionala

"Doi copii se aflau la un muzeu unde erau expuse mumii. Unul dintre ei il intreaba pe celalalt ce ar putea reprezenta inscrisu...
Donald W. Winnicott
Convorbiri psihanalitice cu parintii

"Daca suntem noi insine, copiii nostri pot ajunge sa ne cunoasca. Caci daca vom juca un rol, cu siguranta o sa fim descoperiti ca...
Are 6 ani si inca nu-si poate concentra atentia?

Copilul dvs. are probleme de concentrare a atentiei? Ati observat ca atunci cand se joaca trece prea repede de la un joc la altul, fara sa reuseasca sa finalizeze vreunul? Cand vorbiti cu el, incercand poate sa-i explicati ceva, este distras usor de alti stimuli din mediu si la sfarsit nu prea stie ce i-ati spus? Cand isi face temele nu se poate concentra indeajuns, se fataie pe scaun, vrea apa sau mancare, se intrerupe si incepe sa vorbeasca despre orice altceva?

Daca ati raspuns pozitiv chiar si numai la una din intrebarile de mai sus, n-ar strica sa va ajutati copilul sa-si exerseze atentia. Este foarte important ca atentia copilului sa fie exersata inainte de inceperea scolii pentru ca daca are probleme de acest fel, la scoala, vor fi afectate toate achizitiile sale si chiar dezvoltarea psihica in ansamblu. Trebuie acordata o importanta deosebita acestei functii psihice deoarece ea influenteaza decisiv manifestarea potentialului intelectual al copilului (degeaba este destept daca nu poate finaliza o activitate), memoria lui (cum sa memorezi atunci cand gandul iti fuge mereu in alta parte?) si alte procese psihice (gandirea, imaginatia etc.).

Va propun cateva metode de exersare a atentiei copilului:

1. Metoda mersului constient (recomandata de doctorul Henri Arthus)

In timp ce merge pe strada sau in casa (nici prea lent, nici prea rapid), puneti-l pe copil sa-si fixeze atentia asupra miscarilor corpului sau. Exersati impreuna cu el, facand si dvs. exercitiul. Repetati cu voce tare urmatoarele cuvinte: "Acum pun in fata piciorul meu drept, care intra in contact cu solul; acum, pun in fata piciorul meu stang, simt cum se indoaie genunchiul si miscarea fesei la nivelul bazinului; fac un nou pas cu dreptul, apoi un pas cu stangul..." etc. Explicati-i copilului ce este fesa, bazinul, genunchiul. Inca de la 3 ani el ar trebui sa stie aceste elemente corporale. Faceti cu el de mai multe ori acest exercitiu si apoi puneti-l pe el singur sa-l faca. Acest exercitiu simplu prezinta doua avantaje: stimuleaza atentia si relaxeaza mintea.

2. Evocarea unei posturi (exercitiu recomandat de Raymond de Saint-Laurent)

Il puneti pe copil sa se aseze confortabil. Isi aseaza cele doua maini pe genunchi, tinand degetele departate, iar extremitatea degetului mare stang sa atinga extremitatea degetului mare drept. Trebuie sa-si priveasca timp de cateva secunde mainile astfel pozitionate. Apoi, rugati-l sa inchida ochii si sa urmareasca in minte conturul degetelor lui incepand cu degetul mic de la mana stanga pentru a sfarsi cu degetul mic de la mana dreapta. Pentru a fi mai simplu, la inceput, efectuati exercitiul impreuna cu el si vorbiti: "Iata degetul meu mic de la mana stanga, iata acum despartitura dintre el si inelarul meu stang, apoi se contureaza degetul meu inelar" etc. Bineinteles, invatati-l pe copil denumirea fiecarui deget de la mana: degetul mic, inelarul , degetul mijlociu, aratatorul (indexul) si degetul mare. Dupa un timp, lasati-l pe copil sa efectueze exercitiul singur, fara a mai vorbi cu voce tare, imaginandu-si mental conturul mainilor. Acest exercitiu trebuie efectuat cand in casa este liniste, fara sa existe stimuli care sa-l distraga pe copil. Scopul este de a exersa atentia si abilitatea de a evoca mental obiecte si fiinte fara greutate si rapid.

3. Metoda Vittoz (recomandata de doctorul Roger Vittoz)

Puneti copilul sa deseneze urmatoarele figuri:Trebuie sa deseneze incet, fara sa fie tensionat. Daca oboseste, nu insistati. Reveniti alta data asupra exercitiului. Acesta are ca scop dezvoltarea focalizarii atentiei. Un fapt interesat: un copil introvert s-ar putea sa aiba dificultati in a desena o spirala deschisa, iar un copil extravert s-ar putea poticni la desenul unei spirale concentrice!

Exista multe activitati care sunt propice pentru exersarea concentrarii atentiei copilului si care sunt la indemana oricarui parinte. De pilda, invatati-l sa cante la un instrument, puneti-i in mana vechiul aparat de fotografiat si lasati-l sa faca si el poze pe care apoi asezati-le intr-un album separat, rugati-l sa copieze desene din diverse carti, dati-i acuarele si lasati-l sa mazgaleasca tot ce vrea, rasfoiti impreuna cu el albume de arta, alegeti impreuna cu el un sport si inscrieti-l la un club, cand scrieti o scrisoare cuiva pe care il cunoaste intrebati-l si pe el ce i-ar scrie si rezervati-i un paragraf pe care sa vi-l dicteze (sau sa-l scrie) chiar el in scrisoare.

Joi, 1- Ianuarie 2004
Cristina Dragulin, psiholog Cand parintii lipsesc
 Arta de a trai
 Are 6 ani si inca nu-si poate concentra atentia?
 A gasi timp pentru a fi un parinte bun
 De ce nu face copilul meu cum ii spun?
 Vorbim mult despre copil, dar copilului nu-i vorbim


+ Arta de a trai

+ De ce nu face copilul meu cum ii spun?

+ Are 6 ani si inca nu-si poate concentra atentia?

+ Vorbim mult despre copil, dar copilului nu-i vorbim

Este strict interzisa copierea materialelor aflate pe acest site si reproducerea lor sub orice forma
fara acordul scris al autorilor sau al Catharsis Media. Si suntem foarte hotarati asupra acestui aspect!
© Catharsis Media 2004


    Catharsis Media 2004