Articole      Teste de dezvoltare      Convorbiri on-line      Carti
  Stiri      Protectia copilului      Acces membri      Forum
Manfred Dopfner, Stephanie Schurmann, Gerd Lehmkuhl
Copilul hiperactiv si incapatanat - Ghid de interventie pentru copiii cu tulburari hieprchinetice si opozitionale

Cartea se adreseaza, asa cum precizeaza si autorii, atat parintilor, educatorilor cat si medicilor si psihologilor. Insa, volumul...
Irenaeus Eibl-Eibesfeldt
Iubire si ura

O preocupare intensa a specialistilor din multe domenii ale cunoasterii a fost dintotdeauna "granita" dintre innascut si dobandit...
   

Cum se dezvolta copilul tau?

Fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil care se dezvolta normal. Psihologii au studiat etapele dezvoltarii umane pe diferite paliere psihice (neuro-motor, senzorial-perceptiv, cognitiv, limbaj, socio-afectiv). Toti copiii trebuie sa parcurga anumite stadii de dezvoltare, psihologii descoperind ce achizitii este necesar sa posede acestia la o anumita varsta. In primii 7-8 ani de viata se pun bazele dezvoltarii ulterioare, lacunele din aceasta perioada recuperandu-se foarte greu si, uneori, niciodata. De aceea, dezvoltarea copiilor pana la 7-8 ani trebuie indeaproape urmarita, mai ales de catre parinti, care le sunt, in aceasta perioada, cei mai apropiati.

In aceasta pagina le punem la dispozitie parintilor cateva probe pentru a testa dezvoltarea copiilor cu varsta intre 0 si 8 ani. Facem mentiunea ca sunt doar cateva probe care nu reflecta intreaga dezvoltare pe un anumit palier psihic, ci doar o mica parte din ceea ce copiii trebuie sa achizitioneze. Daca veti aplica aceste probe, trebuie sa o faceti atunci cand copilul dumneavoastra este odihnit, prezentandu-i proba ca pe un joc. Daca doriti o examinare detaliata a tuturor palierelor psihice, puteti face o vizita la un cabinet psihologic.

Pentru copiii cu varsta peste 8 ani, examinarea psihologica vizeaza: identificarea aptitudinilor scolare si consiliere scolara, identificarea aptitudinilor vocationale si consiliere profesionala, calcularea coeficientului de inteligenta si cunosterea structurii de personalitate. De asemenea, orice dificultati intampina copilul (tulburari emotionale, tulburari de comportament, tulburari de memorie, atentie, vointa etc.) sau familia, psihologul va asteapta pentru a construi o strategie de confruntare cu problema si de identificare a resurselor pentru a face fata, in viitor, unor situatii asemanatoare.

Aveti mai sus cateva probe pe care le puteti incerca acasa. Pentru a le vedea selectati varsta copilului pe care doriti sa-l testati. Alegeti strict intervalul de varsta in care se incadreaza copilul (de exemplu, daca are 1 an 2 luni si 2 saptamani alegeti categoria "1 an - 1 an si 3 luni", nu "1 an si 3 luni - 1 an si 6 luni". Succes!
Este strict interzisa copierea materialelor aflate pe acest site si reproducerea lor sub orice forma
fara acordul scris al autorilor sau al Catharsis Media. Si suntem foarte hotarati asupra acestui aspect!
© Catharsis Media 2004


    Catharsis Media 2004